Publicitate:
CE INSEAMNA ?
Promovarea bunurilor, serviciilor, companiilor si ideilor prin mesaje publicitare platite, comunicate prin mijloace de informare in masa (ziare, reviste, programe de radio, de televiziune si internet).
CARE ESTE SCOPUL ?
Stimularea dorintelor clientilor potentiali, si formarea asociatiilor pozitive in legatura cu produsul sau compania promovata, scop care este atins prin folosinta metodelor de manipulare psihologica mai mult sau mai putin subtile. Multe companii sau organizatii folosesc publicitatea pentru a transmite unui anumit public mesaje referitoare la produsele si serviciile lor sau la modul lor de comportament, cu scopul de a determina un raspuns din partea acestuia. Raspunsul poate fi de natura perceptuala: de exemplu, consumatorul isi formeaza anumite pareri in legatura cu un produs sau o marca, ori acestea pot fi schimbate de catre reclama. El poate fi de natura comportamentala: de exemplu, consumatorul cumpara produsul sau sporeste cantitatea cumparata. La publicitate nu apeleaza numai firme, ci si organizatii cu scop nelucrativ si institutii sociale, cum ar fi institutiile filantropice, muzeele si organizatiile religioase care isi promoveaza cauza in randul unui public divers.
PRIN CE ?
Reclame, relatii publice, vanzarile personale si promovarea de vanzari.
AVANTAJE
O bună metoda de a informa si a convinge, cu scopul de a crea preferinte pentru un anumit produs sau de a-i motiva pe consumatori sa consume un anumit produs.
PRIMUL PAS
Stabilirea obiectivelor publicitatii, care sa corespunda deciziilor referitoare la piata-tinta, pozitionarea marcii si mix-ul de marketing. Toate acestea definesc scopul final pe care campania de publicitate, ca o componenta a programului de marketing, trebuie sa-l atinga. Un obiectiv de publicitate poate fi definit ca o sarcina specifica de comunicare ce urmeaza sa fie îndeplinita vizavi de un anumit public tinta într-o anumita perioada de timp.